Google optimalisatie

Betekenis van SEO

De officiële term is Search Engine Optimisation (SEO) en betekent het optimaliseren van een website voor de zoekmachines. Door bijvoorbeeld de juiste zoekwoorden te verwerken in het ontwerp en de content van de website en door de website goed leesbaar te maken voor zoekmachines is het mogelijk om hoger in de zoekresultaten te verschijnen.

Zo moet het niet

Bij SEO wordt er een verschil gemaakt tussen white en black hat optimalisatie. Bij black hat seo wordt er gebruik gemaakt van technieken die door zoekmachines niet zijn toegestaan. Hieronder vallen onder andere: betaalde links, duplicate content, spam comments, linkfarms enz. Eigenlijk zijn alle technieken die puur bedoelt zijn om zoekmachines om de tuin te leiden verboden. Je zou kunnen stellen dat zelfs het plaatsen van bijvoorbeeld a-b-c links (waarbij site a naar site b, site b naar site c en site c naar site a linkt) hier ook onder vallen.

En zo wel

Bij white hat seo probeer je het maximale resultaat te bereiken binnen de toegestane mogelijkheden van de zoekmachines. Op deze manier riskeer je niet dat je website wordt verbannen uit de zoekresultaten.

Een van de factoren met veel invloed is hoeveel men over jouw site schrijft. Vinden mensen jouw content interessant en schrijven ze hierover in bijvoorbeeld een blog, dan werkt dat versterkend. Waar vroeger het aantal links naar een bepaalde website zwaar meetelde is dat tegenwoordig een stuk minder. Dat wil niet zeggen dat links onbelangrijk zijn geworden, want potentiële klanten kunnen nog altijd via die links op jouw site terecht komen.